Generelle oplysninger

Byggetilladelse og jordforberedelse

Har du en byggetilladelse? Hvis ikke, bør du ikke støbe en betonplade. Alternativt kan du lægge gummiplader eller du kan lægge belægningssten. Begge muligheder kan i et nødtilfælde fjernes relativt nemt. Det gælder også, hvis din stald står på et lejede stykke land.

Har du dog en tilladelse, har du et svært valg. På den ene side letter anvendelsen af beton arbejdet for dig, da du ved rengørelsen af boksen har relativ nemt spil. På den anden side er heste bestemt ikke særlig glad for beton, da det om vinteren kan være meget koldt. Du skal derfor modvirke kulden med en tilsvarende forøgelse af halm-overdækning. Eller du anvender gummimåtter – nem rengøring og ikke koldt – dét burde være det mest fornuftige gulve. Der findes endu flere muligheder til gulvforberedelsen. Vælget er dit og det er i de fleste tilfælde ikke afhængig af bygningen.

Vær obs på, at miljøtilsynet kræver et vandtæt gulv med afløb i en fest stald.

Tagdækning

Vi dækker vores bygninger som standard ind med metal-trapezplader.

Dette tagmateriale giver mange fordele:
Du får banerne til bygningens fulde længde, dvs. uden sømme. Tagene kan betrædes under montagen. De sammenskruede plader strammer bygningen op og bidrager dermed til stabiliteten af bygningen. En senere bortskaffelse bliver ikke noget problem - i modsætning til f.eks. ved tjærepapp - altså miljøvenligt. Du får pladerne i forskellige farver uden ekstra beregning: grå-hvid, rød-brun, grøn, antracit. Vi anbefaler grå-hvid, da denne farve om sommeren ikke varmer for meget op.

Ulemper:
Under visse vejrforhold dannes der vanddråber under metalpladerne, som naturligvis kommer til at forlade pladerne og dråber ned. Dette er dog relativt sjældent (det siges, at det sker gennemsnitligt 10 dage om året), og du skal være opmærksom på, at det handler sig om enkelte faldende dråber og ikke om regn, der trænger ind. Du behøver ikke at være bange for, at dine heste står helt våd inde i hytten. Hvis du alligevel vil ungår dråberne, kan vi levere pladerne med en fugtbeskyttelse. Det drejer sig om en slags filt, som bliver limet under pladen. Det optager fugtigheden bedre og dermed opstår der ingen dråber.

Vi bliver ofte spurgt, om metaltaget ikke larmer for meget? Selvfølgelig larmer regnlyden på metaltaget mere end på tegltag, men for hesten burde det ikke være et problem. Forbikørende biler støjer mere, end regnen på taget. Alternativt kan vi mod merpris tilbyde en inddækning af fibercementplader  (tidligere eternit), der er asbestfri. Disse plader reducerer støjen af stærk regn, men har ligeledes tendensen til dråbedannelse, hvor der også kan tilkøbes fugtbeskyttelse. Spørg os om priserne.

Stabilitet af bygningen

Du bør forankre bygningen til jorden, for at din stald ikke bliver til et flyvende objekt i tilfælde af stærke storme eller orkaner. Især ved bygninger, med tre lukkede sider, opstår der en normal følsomhed over for storme. Vores læskure er, til gængæld til mange flytbare læskure, meget tunge. Men alligevel anbefaler vi en forankring til jorden.

Der findes tre muligheder: Den mest solide forbindelse opnår du via punktfundamentet, hvor pæle og stolpebærer er støbt i. Du kan få planerne til forberedelse, hvis du henvender dig til os. Derpå bliver stalden så skruet på.

Den næst bedste er en skruefundament. (Find dem under tilbehør.)

Sidste alternative er galvaniserede pløkker, som er 1 m lange jernstænger, som rammes direkte ind i jorden ved væggen og derefter skrues til stalden. Disse kan også fås af os.

Informationer om leveringen

Leveringen foregår typisk med egen lastbil. Vi leverer færdige vægelementer. Losningen er nemmest gjort med håndkraft med flere personer, som kunden organiserer. Vi anbefaler mindst 3-4 stærke personer for losning af mindrestore læskure eller udebokse og gerne en del flere ved losningen af en hele staldanlæg. Flere detaljer får du fra os. Lastbilen kan udelukkende køre på asfalterede veje. Så det kan være nødvendigt, at omlade elementerne, for at komme til byggepladsen.

Hvis din stald bliver leveret med spedition, er der ingen hjælpere til stede, der forklarer losningen. Derfor har vi samlet et par vigtige tips:

Klik på billedet for at se losningsvejledningen.

Trætype

Vi fremstiller bygningerne i lærketræ. Lærketræet vokser hovedsageligt i de nordlige egner af Centraleuropa, da lærketræet vokser bedst i det barske klima og leverer en høj kvalitet af træ. Lærketræet er det tungeste og samtidlig hårdeste lokale nåletræ. Lærketræet viser, udsat for ændringer af vejrforholdene - både tørt og fugtigt, en stor modstandskraft. Lærketræ er meget vejrbestandigt. Det er meget solid og holdbart, hårdt, rigt på harpiks, værdifuldt, tørrer hurtigt, svinder kun moderat, arbejder lidt, er let anvendeligt og relativt ufølsom over for svampeangreb.

Lærketræ er uden kemisk behandling udendørs permanent vejrbestandigt. Direkte kontakt med bunden bør dog undgås. Principielt er man ikke nødt til at behandle lærketræ på grund af det høje indhold af harpiks. Igennem tiden får den en sølv-grå tone. Hvis den "vejrrelaterede grå" ikke ønskes, kan der for malingen anvendes den konventionelle lasur og maling. På grund af sin gode styrke og sine elasticitet-egenskaber er lærk ideel som bygge-og konstruktionstræ. Den anvendes som byggetræ, især i udvendige beklædninger, fordi der på grund af harpiksen gives en lang holdbarheden.

Træ og heste

 Hvis man som hestestald vælger en træstald, risikerer man, at tilbyde hesten en yderligere fodrekilde. Hvis du har en såkaldt "bæver" i huset, hjælper det virklig kun, at fodre den med tilstrækkelige mængder af frisk træ (gran eller endu bedre med frugtbuske med bark), for at den lader stalden være i fred. Udfra vores erfaringer ved vi dog, at lærk ikke bliver spist gerne, på grund af det høje fedtindhold, men der findes sikkert undtagelser. Tænk altid på, at hesten gerne spiser træ eller træbark, der indeholder specifikke næringsstoffer, som hesten har brug for.

Det er selvfølgelig muligt at holde hestene fra at spise træet fra selve stalden. Et par vinkeljern af aluminium, til de mest populære steder, burde være tilstrækkelig, til at forebygge det værste. Det kan du enten gøre selv senere - hvis hesten overhovedet spiser træet - eller vi leverer forberedte aluminium vinkler.

Til bunden

Holdbarheden og standhaftighed af bygningen er afhængig af to kriterier: lærketræ er meget stabil og vejrbestandig. Men materialet kan ved kontinuert fugtighed, som forventes fra jorden, tage skader. Derfor bør der hos enhver bygningstype holdes øje med, at der bliver installeret en tilstrækkelige fugtbarriere.

En rigtig god og varig løsning er en forhøjelse af betonsokkel, som vist på billedet. Stalden bliver senere forankret med dybel for tunge laster på denne sokkel. De yderlige 25 cm ekstra højde holder træet i den nedre afdeling, indvendigt og udvendigt, altid tør.

Skulle det være for kompliceret, anbefaler vi, at bruge en ringmur. Uanset om du støber betonpladen, fliser, hælder grus eller knuste sten eller ønsker at bygge direkte på græs - ringenmuren beskytter din stald nedefra imod varig fugt og samtildig kommer strøelsen ikke direkte i kontakt med staldvæggene. Denne ringmur vil så optage fugten kontinuerligt og beskytter din stald mod fugten i ca. 10 til 15 år. Senere bliver du nødt til at udskifte den styk for styk.

Vi anbefaler dog at bruge en dyrere men holdbar løsning: Vores ringmur i plast. Den rådner ikke.